Inflationen i 1923

Som følge af den store verdenskrig som Første Verdenskrig kaldtes af folk på dette tidspunkt, begyndte inflationen at gå fuldstændig amok. Den tyske Mark blev værdiløs og priserne steg bare hele tiden. Det betød at folk måtte have deres løn udbetalt flere gange dagligt for at deres penge nogenlunde kunne række til deres livsfornødenheder.  Da det var værst var priserne følgende i august 1923 på selskabets buslinier:

Daglinie, delstrækning; 150 milliarder Mark.

Daglinie, helstrækning - Hurtigdaglinie, delstrækning; 200 milliarder Mark.

Hurtigdaglinie, helstrækning; 220 milliarder Mark.

Natlinie, delstrækning; 300 milliarder Mark.

Natlinie, helstrækning; 400 milliarder Mark.  

Dette var selvfølgeligt uholdbar og en valutareform var nødvendig, hvorefter Rigsmarken (RM) erstattede den gamle Mark, som til sidst blev trykket af private bogtrykkeri for nogenlunde at kunne følge inflationen. Folk der benyttede kufferter og trillebøre til transport af de værdiløse penge var ikke usædvanlige. Da kunne selv en prangerpung ikke være tilstrækkelig. For de personer som havde sparet op til deres alderdom var det nærmest en tragedie, da opsparingen højst kunne udgøre et par Pfennig.

Efter valutareformen faldt priserne til et normalt leje på en 0,20 - 0,30 RM for normale linier og op til 1,00 RM for hurtigliniers helstrækninger.

 

Tilbage - Zurück - Back